Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Dimitrios Moschos, Professor, National and Kapodistrian University of Athens

Ο Διάλογος και η κριτική για το νέο πρόγραμμα στα Θρησκευτικά

Με κεντρικό θέμα «Ο Διάλογος και η κριτική για το νέο πρόγραμμα στα Θρησκευτικά: Μια οφειλόμενη απάντηση» πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2017 στην αίθουσα της «Στοάς του Βιβλίου» η προγραμματισμένη εκδήλωση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης».
Οι ομιλητές με τις εισηγήσεις τους κάλυψαν όλα τα θέματα, στα οποία έχει ασκηθεί έντονη όσο και –πολλές φορές – κακόπιστη κριτική και  έδειξαν με εύστοχα επιχειρήματα όσο καθώς και πλούσιο αποδεικτικό υλικό την αληθινή εικόνα των νέων ΠΣ για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο Π. Νικολόπουλος (λέκτορας της Νομικής σχολής του ΕΚΠΑ) κατέρριψε με νομικά επιχειρήματα την κατηγορία ότι με τα νέα ΠΣ είναι αντισυνταγματικά και ότι δι’ αυτών ασκείται προσηλυτισμός. ο Δ. Μοσχοσ (αναπληρωτής καθηγητής  Θεολογικής σχολής ΕΚΠΑ) επιχειρηματολόγησε πάνω στην ανάγκη που η ίδια η παράδοση της Εκκλησίας γεννά σε κάθε εποχή για «νέα» Θρησκευτικά, «νέους» θεολόγους και «νέα» θεολογία. , ο Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης (επίκουρος καθηγητής Θεολογικής σχολής ΕΚΠΑ) παρουσίασε  το παιδαγωγικό και φιλοσοφικό προσανατολισμό των νέων ΠΣ αναιρώντας μεθοδικά και με καίρια επιχειρήματα βασικές θέσεις της ασκηθείσας κριτικής που ασκήθηκε από τον θεωρούμενο χώρο των ειδικών της εκπαίδευσης. Ο Άγγελος Βαλλιανάτος (σχολικός σύμβουλος Θεολόγων) απέδειξε –μέσα από την προσωπική του εμπειρία-πως η παραπληροφόρηση και η διαστρέβλωση αλλά και η λανθασμένη ερμηνεία καταστάσεων και γεγονότων ειδικά στο θέμα της υποτιθέμενης αντιγραφής των νέων προγραμμάτων από προγράμματα του Οργανισμού Arigato μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά και εκφοβιστικά διεγείροντας αισθήματα μίσους.
Τέλος ο Γ. Στριλιγκάς (σχολικός σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης) αναφερόμενος στο ιστορικό της δημιουργίας των νέων ΠΣ επισήμανε ότι ο ουσιαστικός διάλογος για το θέμα μεταξύ των πραγματικά ενδιαφερομένων δεν έγινε ποτέ, αφού αναλώθηκε κυρίως σε προσωπικές επιθέσεις και κατηγορίες τις οποίες παρουσίασε και αναίρεσε. Στη συζήτηση που ακολούθησε και  συντόνισε ο Θ. Παπαθανασίου (αρχισυντάκτης περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ), αρκετοί εκ του πολυπληθούς ακροατηρίου (μεταξύ τους και μέλη της ΠΕΘ και του Συλλόγου Αναπληρωτών θεολόγων) έθεσαν ερωτήματα και ζήτησαν διευκρινίσεις σε ζητήματα που αφορούν έμμεσα ή άμεσα στα νέα ΠΣ για το μάθημα ή έχουν σχέση γενικότερα με την λειτουργία της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτριος Ν. Μόσχος, Αναπληρωτής καθηγητής, ΕΚΠΑ