Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Dimitrios Moschos, Professor, National and Kapodistrian University of Athens

Οι αμοιβές για τα νέα Προγράμματα Σπουδών Θρησκευτικών : Διευκρινήσεις και προειδοποιήσεις

Το γύρο των εκκλησιαστικών μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου κάνει η εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα νέα Προγράμματα Σπουδών Θρησκευτικών, με την  οποία επιχειρεί παρέμβαση στην  επιστημονική συζήτηση για τη θρησκευτική αγωγή διεθνώς. Παρά τον θεωρητικό της χαρακτήρα δεν παραλείπει να τονίσει ότι τα Προγράμματα Σπουδών (όλων των μαθημάτων) κόστισαν 114 εκατομμύρια.
 Διερωτάται καλόπιστα κανείς, σε τι συμβάλει στην επιστημονική συζήτηση περί τα νέα Προγράμματα μια τέτοια «λεπτομέρεια», φοβούμαι πως  η απάντηση είναι προφανής.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα δείγμα των συμβάσεων που υπέγραψαν οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το Πρόγραμμα Σπουδών. Οι αμοιβές ήταν για κάθε μέλος της Επιτροπής 5.000 Ευρώ μεικτά, εκ των οποίων οι 3 χιλιάδες μετά την σύνταξη του Π.Σ  και οι άλλες 2 μετά την αξιολόγηση και τη σχετική αναθεώρηση που θα προκύψει από την «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων της. Έτσι, στην πράξη οι συντάκτες εισέπραξαν καθαρά περί τα 2.400 Ευρώ το 2012 και άλλα περίπου 1600 Ευρώ πριν λίγο καιρό συν τα οδοιπορικά για τους εκτός Αθηνών. Για τους Πανεπιστημιακούς οι αμοιβές εισπράττονται μέσω Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) που άμα τη αφίξει τις «φορολογεί» μ’ ένα περαιτέρω 15% για να χρηματοδοτεί άλλες δράσεις στο Πανεπιστήμιο. Άρα, ειδικά οι εμπειρογνώμονες μέλη ΔΕΠ αμειφθήκαμε με περίπου 2.000 το 2012 και περί τα 1360 Ευρώ πριν λίγο καιρό για πάνω από ένα χρόνο συνεχή δουλειά, συναντήσεις κλπ. και κατόπιν παρακολούθηση της εφαρμογής, εκ νέου συναντήσεις κλπ. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι εργάστηκε  αμισθί, αλλά και ο υπαινιγμός από πολλούς «αμερόληπτους» κριτές των νέων Προγραμμάτων σε διάφορα ιστολόγια ή και ζωντανές ομιλίες,  ότι η σύνταξη και η προσπάθεια για την εισαγωγή τους έγιναν για τα μυθώδη ποσά εκατομμυρίων που έλαβαν οι συντάκτες τους,  αποκαλύπτει κακοήθεια και ανοησία ανοίκεια για ανθρώπους που θέλουν να λέγονται επιστήμονες, παιδαγωγοί ή και διάκονοι λόγου ευαγγελικού σε νέους ανθρώπους. Δυστυχώς, τα προειδοποιητικά εξώδικα που στάλθηκαν σε κάποιους το προηγούμενο διάστημα δεν έφεραν ικανό αποτέλεσμα. Ελπίζω μετά και από αυτή την ανάρτηση να επανέλθουμε στη σοβαρότητα για να μην προστρέξουμε σοβαρά και στα «έξω κριτήρια» για να αποκρουσθούν οι  προφανέστατες  συκοφαντίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτριος Ν. Μόσχος, Αναπληρωτής καθηγητής, ΕΚΠΑ