Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Dimitrios Moschos, Professor, National and Kapodistrian University of Athens

Εκκληση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

 Έκκληση για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών στο Καραμπάχ.


Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια πρωτοβουλία πανεπιστημιακών που ξεκίνησε από έδρες και ινστιτούτα μελέτης του ανατολικού Χριστιανισμού στη Γερμανία γύρω από το Ινστιτούτο Ομολογιών (Konfessionskundliches Institut) του Bensheim, αλλά υπογράφεται και από πρόσωπα που σχετίζονται με το θέμα και έξω από τη Γερμανία και εμπλουτίζεται συνεχώς. Αφορά την κατάσταση των χριστιανικών μνημείων στο Καραμπάχ (Αρτσάκχ) μετά τις εχθροπραξίες του φθινοπώρου του 2020, τα οποία εκτός από την αυτονόητη μέριμνα για την τύχη των ανθρώπων πρέπει και αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο διεθνούς προσοχής. Στον ιστότοπο
περιγράφεται το ιστορικό μιας συζήτησης ειδικών που έγινε στις 4 Μαρτίου 2021 και αποδίδεται το κείμενο στο γερμανικό πρωτότυπο. Εδώ ακολουθεί ελληνική μετάφραση και οι υπογραφές στο πρωτότυπο.
Ως επιστήμονες που αισθάνονται ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τις εκκλησίες και τον πολιτισμό της Αρμενίας, δεν μας απασχολεί μόνο η πορεία του πολέμου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και το μέλλον των ανθρώπων που ζουν εκεί και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι στο ότι ο αρμενικός πολιτισμός τίθεται σε κίνδυνο, όχι μόνο επειδή είναι θέμα αρχής οι πολιτιστικές μειονότητες να προστατεύονται, αλλά και επειδή η πολιτιστική κληρονομιά της Αρμενίας ανήκει στην κοινή χριστιανική μας κληρονομιά. Απορρίπτουμε την ιδεολογική διαστρέβλωση ή καταστροφή της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά όταν αυτές υπηρετούν πολιτική εργαλειοποίηση. Ως Χριστιανοί, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε αλληλέγγυοι στους αδελφούς και αδελφές στην πίστη, οι οποίοι απειλούνται ως προς την πολιτιστική τους ταυτότητα.
Η παρούσα κατάσταση μαρτυρεί πόσο δύσκολο θα είναι να διατηρηθούν οι μαρτυρίες για την παρουσία των Αρμενίων στην περιοχή, να διατηρηθεί η κληρονομιά τους και να επιτραπεί στους ξένους επιστήμονες να έχουν πρόσβαση στα σημαντικότερα μέρη. Αισθανόμαστε ως κατεπείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν τρόποι που εξασφαλίζουν την κληρονομιά της παρουσίας των Αρμενίων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ιδεολογικές παραχρήσεις. Ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της κατάστασης, βλέπουμε αυτή τη στιγμή την επιτακτική ανάγκη να γίνουν όλα τα δυνατά βήματα στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης μεταξύ των εχθρών. Γι' αυτό απευθύνουμε έκκληση:
- για την προστασία των χριστιανικών μνημείων από αλλαγή χρήσης και καταστροφή καθώς και από την απο-αρμενοποίηση
- για άδεια εισόδου διεθνών επιστημόνων για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής
- για την εξασφάλιση της πρόσβασης των χριστιανικών χώρων από τους προσκυνητές
- για τερματισμό της πολεμικής ρητορικής
και προτείνουμε
- να ληφθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
- να ενθαρρυνθούν και άλλοι θεσμοί να πάρουν θέση
- να προωθηθεί η διοργάνωση εργαστηρίων και διεθνών συνεδρίων για τη μελέτη των μοναστηριών, της θεολογίας, της ευσέβειας και για την έρευνα των συγκρούσεων και της ειρήνης (με δημοσιεύσεις προς το διεθνές κοινό).
Η έκκληση αυτή συντάχθηκε και υπογράφηκε από τους συμμετέχοντες σε (διαδικτυακή) διαβούλευση ειδικών που πραγματοποιήθηκε στις 4. Μαρτίου 2021:
Οι οργανωτές:
Prof. Dr. Martin Tamcke, Göttingen
Prof. Dr. Andreas Müller, Kiel
Pfrin. Dr. Dagmar Heller, Bensheim
Συμμετέχουν:
Dr. Mekhak Ayvazyan, Erlangen
Prof. Dr. Armenuhi Drost-Abgaryan, Halle
Prof. Dr. Hacik Rafi Gazer, Erlangen
Prof. em. Dr. Martin George, Berlin
Prof. Dr. Theresia Hainthaler, Frankfurt
Dr. Harutyun Harutyunyan, Yerevan
Dr. Tessa Hofmann, Berlin
Dr. Armen Kazaryan, Moskau
Prof. em. Dr. Klaus Koschorke, München
Pastorin Hanna Lehming, Hamburg
Dr. Johannes Oeldemann, Paderborn
Giorgios Vlantis, M.Th., München
Υπογράφουν επίσης:
Prof. Dr. Thomas Bremer, Münster
Pfr. Dr. Axel Meißner, Schkeuditz
Dr. Anna Briskina-Müller, Halle
Prof. em. Dr. Wolfgang Hage, Marburg
Markus Meckel, Berlin
Prof. Dr. Dimitrios Moschos, Athen
Arpine Papikyan, Göttingen
Prof. Dr. Karl Pinggéra, Marburg
Propst Dr. Johann Schneider, Halle
Prof. Dr. Martin Wallraff, München
Prof. Dr. Dorothea Weltecke, Frankfurt
Ο κατάλογος εμπλουτίζεται διαρκώς (ενημέρωση 17.3.2021).
Ελληνική μετάφραση: Δημήτριος Ν. Μόσχος, αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Μελέτης Αρχαίου Ανατολικού Χριστιανισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτριος Ν. Μόσχος, Αναπληρωτής καθηγητής, ΕΚΠΑ