Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Dimitrios Moschos, Professor, National and Kapodistrian University of Athens

Έναρξη νέου μαθήματος στο Τμήμα Θεολογίας

ΤΡΙΤΗ 8-4-2014 αρχίζει το (νέο) μάθημα
Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Διδάσκοντες: Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Ν. Μόσχος – Λέκτωρ Δέσποινα Μιχάλαγα
    Τόπος-Ώρες: Σπουδαστήριο, Τρίτη 6-9 μ.μ. (επικουρικά σελίδα στο e-class)

   Προϋποθέσεις: Επιθυμητή η γνώση βασικών στοιχείων από τη νεώτερη Εκκλησιαστική ιστορία (μετά τον 15ο αιώνα). Εξίσου επιθυμητή η γνώση της αγγλικής (λόγω της χρήσης σχετικών κειμένων και βιβλιογραφίας).
Τρόπος διδασκαλίας-εξέταση: Το μάθημα θα έχει ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ με συζήτηση και πολυμεσικές παρουσιάσεις. Όσοι το δηλώσουν, α) θα δε­σμευθούν να ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΑ (σε ανθρώπινα πλαίσια) και β) ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ σε μικρές ασκήσεις παρουσίασης διαφόρων πε­ριοχών και παραδόσεων με βιβλιογραφία που θα τους δοθεί και έτσι ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ. Όσοι δεν παρακολουθήσουν, θα εξετασθούν σε σημειώσεις (φάκελος μαθήματος) που θα τους δοθούν.
Λίγα λόγια για το έργο (περιγραφή ύλης): Ο Χριστιανισμός (Ορθόδοξος και μη) έζησαν τη συνταρακτική πολιτιστική και γεωπολιτική αλλαγή του 15ου αιώνα καθώς οι Ευρωπαίοι έφθασαν στις εσχατιές της γης μετά τις μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις. Ποιες προκλήσεις σήμαινε αυτό για τη διάδοση του Ευαγγελίου και ποιες ιστορικές επιπτώσεις είχε στην οργάνωση, τη θεολογία και την πρακτική ζωή των Χριστιανών μετά την έξοδό τους στις Νέες Χώρες (Αμερική, αλλά και Αφρική, Ειρηνικό κλπ.) αλλά και στις παλαιές εκτός Ευρώπης (Ασία); Τι σήμαινε ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία ακόμη και μέσα στην Ευρώπη; Η ιεραποστολή έχει ένα άξιο σπουδής θεολογικό υπόστρωμα, ή πρόκειται απλά για "θρησκευτική προπαγάνδα"; Αυτά και άλλα ερωτήματα ερευνώνται στο μάθημα αυτό με πολλούς τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτριος Ν. Μόσχος, Αναπληρωτής καθηγητής, ΕΚΠΑ